Конституционният съд допусна за разглеждане по същество двете конституционни дела, образувани по

...
Конституционният съд допусна за разглеждане по същество двете конституционни дела, образувани по
Коментари Харесай

КС ще разгледа заедно жалбите на президента и на Възраждане срещу конституционните промени

Конституционният съд допусна за разглеждане всъщност двете конституционни каузи, формирани по претенции на президента Румен Радев и на 48 депутати от " Възраждане ". Те са за определяне на противоконституционност на Закона за изменение и допълнение на Конституцията.

Определенията са признати единомислещо. Конституционният съд ще прегледа и реши делата взаимно поради подобие в предмета им.

На 8 януари Румен Радев сезира КС за редица конституционни промени, признати от Народното събрание. Президентът смята, че част от промените, с изключение на че съдържат несъгласия с други конституционни разпореждания, трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях, като засягат директно формата на държавно ръководство и са от изключителната подготвеност на Велико национално заседание.

Малко по-късно 48 народни представители от " Възраждане " и " ИТН " също сезираха Конституционния съд за измененията в главния закон. Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява тогава, че в жалбата има 40 страници обосновка по безусловно всяка една от точките, по която Конституцията беше изменена от това Народно заседание.

Промените в Конституцията бяха признати на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. " За " бяха 165 от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. " Против " бяха 71 от " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " ИТН ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласоподава с " въздържал се ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР